Zebranie Zarządu PSJI, Warszawa 21 listopada 2013

Protokół z zebrania Zarządu: 21 listopada 2013

Obecni:

Katarzyna Pilorz (protokolant cz. I), Julia Południewska (protokolant cz. II), Olga Lasota, Robert Ściubidło

Uchwały:

Zarząd podjął 3 uchwały.

Część I – sprawy dot. bieżącego funkcjonowania PSJI

1 Relacja Katarzyny Pilorz ze zmian w sekretariacie i zatrudnieniu administratora strony www.

2. Relacja Katarzyny Pilorz z działań Komitetu Technicznego.

3. Dyskusja dot. ewentualnego przeprowadzenia egzaminu Introductory II w 2014, o ile zgłoszą się chętni w wymaganej ilości. Zarząd zgodził się na przeprowadzenie takiego egzaminu.

4. Dyskusja dot. rozliczenia lipcowych egzaminów organizowanych przez Henryka Liśkiewicza. Do rozliczenia brakuje kosztorysów i umów od organizatora.

5. Odpowiedź Zarządu na postulat Komitetu Technicznego dotyczący wynagrodzenia dla egzaminatorów. (Uchwała 3/2013)

Zarząd opowiada się za inną formą gratyfikacji niż finansowa. Uzasadnia to międzynarodową regułą obowiązującą egzaminatorów egzaminujących w swoim kraju dla swojego macierzystego stowarzyszenia – zawsze jest to nieodpłatne. Jak również symboliczne wynagrodzenie finansowe nie stanowi stosownej gratyfikacji za wkład pracy a przede wszystkim za wieloletnie doświadczenie i kwalifikacje. Sugerowane inne formy gratyfikacji:

(a) obecność na egzaminach doświadczonego moderatora z zagranicy, który będzie wzbogacał wiedzę egzaminatorów, a w wypadku egzaminów Intro I – przewodniczącego komisji pełniącego podobną funkcję. Wzbogacanie wiedzy na egzaminie może się odbywać przez dyskusję wstępną nt standardów egzaminowania, dyskusję nad wynikami i wspólne formułowanie feedbacku dla uczestników.

(b) wprowadzenie zniżek na udział w konwencjach organizowanych przez PSJI dla czynnych egzaminatorów